Veel voorkomende aandoeningen die u bij Vos Voetzorg kunt laten behandelen:
Eelt | Ingroeiende nagel | Kloven | Likdoorn | Schimmelnagel
EELT
Een van de veel voorkomende aandoeningen is overmatig eelt. Op de plaatsen waar een voortdurende onnatuurlijke druk wordt uitgeoefend op de huid door overgewicht, knellend of verkeerd schoeisel, verandering van voet- of teenstand of wrijving/draaiing ontstaat een teveel aan eelt. Dit eelt noemen we pathologisch (ziekmakend) eelt. Een teveel aan eelt neemt vocht op en kan zwelling en druk veroorzaken, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.
Wat kunt u zelf doen?
Overmatige eeltvorming kan voorkomen worden door het dragen van goed schoeisel. Een teveel aan eelt kan verwijderd worden met een puimsteen, eeltvijl of -rasp. Na een (voeten)bad is het eelt zacht en kan het gemakkelijk verwijderd worden. In de praktijk zijn verschillende verzorgende producten verkrijgbaar. Vraag uw pedicure om advies.
Wat kan uw pedicure doen?
Overmatig eelt kan door uw pedicure verwijderd worden. Uw pedicure zal het zoveel mogelijk wegsnijden met een chirurgisch mesje. Deze behandeling is pijnloos. Om uw voeten glad te maken zullen uw voeten met een diamantfrees worden nabehandeld totdat alleen het beschermende eelt overblijft.
Eelt | Ingroeiende nagel | Kloven | Likdoorn | Schimmelnagel
INGROEIENDE NAGEL
Een van de veel voorkomende aandoeningen is een ingroeiende nagel. De pijnlijke aandoening van ingegroeide nagels begint met een voorstadium van ingroeiende nagels. De ingroeiende nagel oefent druk uit op de nagelwal waar eelt en likdoorns kunnen ontstaan. In dit stadium is er geen sprake van een open wond of ontsteking, maar de huid kan in het tweede stadium rood, gezwollen en gespannen aanvoelen.
Wat kunt u zelf doen?
Verkeerd knippen van de nagelrand is de meest voorkomende oorzaak van het ingroeien van de nagels. Vaak worden de nagels te kort en te rond geknipt, waarbij de hoekjes worden weggehaald. Knip uw nagels zo recht mogelijk en laat de hoekjes intact. Ook de vorm van de nagelplaat kan een rol spelen. Bij een hele ronde nagelplaat zullen de randen eerder in de nagelwal drukken, zoals bijvoorbeeld bij tunnelnagels.
Wat kan uw pedicure doen?
Uw pedicure zal u advies geven hoe u het beste uw nagels zelf kunt knippen. Eelt en pitjes die door de drukkende randen zijn ontstaan worden verwijderd. Bij het dreigend ingroeien van de nagels kan zij met behulp van een stukje copoline de nagel drukvrij leggen. Bij reeds ingegroeide nagels en infecties zal de pedicure u verwijzen naar uw huisarts.
Eelt | Ingroeiende nagel | Kloven | Likdoorn | Schimmelnagel
KLOVEN
Ook kloven zijn veel voorkomende aandoeningen. Kloven ontstaan als barsten of scheuren in de huid. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak zien we kloven op de hielen in de droge huid waar sprake is van hard eelt of juist in de vochtige huid tussen de tenen bij een schimmelinfectie.
Door het klepperen van slippers die bij elke stap tegen de hielzool slaan kan er in de zomerperiode meer last ondervonden worden van eelt aan de hielen. Maar ook overgewicht en zwaar werk kunnen een rol spelen.
Wat kunt u zelf doen?
Tijdig bezoek aan uw pedicure kan voorkomen dat er kloven in het eelt ontstaan. Na het behandelen van de kloven zal de pedicure u adviseren uw huid regelmatig te verzorgen met een goede voetenbalsem en eventueel de aanschaf van ander schoeisel. In de praktijk zijn verschillende producten te koop voor de behandeling van droge voeten/kloven. Vraag uw pedicure om advies.
Wat kan uw pedicure doen?
De pedicure zal uw kloven handmatig of machinaal behandelen door de harde randen te verwijderen. De randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof, deze huid is dun en kan bloeden, maar moet van binnenuit herstellen. De pedicure zal bij bloedende kloven de wondjes behandelen en u een advies meegegeven voor de behandeling thuis.
Eelt | Ingroeiende nagel | Kloven | Likdoorn | Schimmelnagel
LIKDOORN
Ook likdoorns zijn veel voorkomende aandoeningen. Een likdoorn is een naar binnen toe groeiende eeltplek in een klein gebied van de huid, waar onder grote plaatselijke druk het evenwicht tussen aanmaak en afschilfering van de huid is verstoord. De verhoorning treedt op naar binnen toe, waardoor we spreken van een hoornpit, doorgaans op plaatsen waar weinig onderhuids vetweefsel zit (knokkels van de tenen, topjes van de tenen). Door het ontbreken van het vetweefsel geeft de likdoorn heftige pijnklachten, de punt van de pit druk door de lederhuid richting het beenvlies waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden.
Wat kunt u zelf doen?
Vaak is slecht passend schoeisel de oorzaak. Soms ligt het aan de stand van de voeten en kunnen er zooltjes of andere hulpmiddelen nodig zijn om de stand van de voeten te corrigeren. Het voorkomen van drukplekken is van belang om likdoorns te voorkomen. Heb je veel last van eeltvorming, dan is de kans op likdoorns groter. Gebruik dan regelmatig een eeltcrème om de huid van je voeten zacht en soepel te houden. Het gebruik van likdoornpleisters raden wij af, omdat daardoor vaak ook de huid om de likdoorn heen beschadigd kan raken. Meer weten over voetverzorging vraag uw pedicure om advies.
Wat kan uw pedicure doen?
Uw pedicure kan vaststellen of er sprake is van een likdoorn en zo ja, welk type likdoorn. Zij kan vervolgens de likdoorn behandelen m.b.v. een chirurgisch mesje of een chemische pakking. Tevens kan zij de pijnlijke plek drukvrij leggen.
Eelt | Ingroeiende nagel | Kloven | Likdoorn | Schimmelnagel
SCHIMMELNAGEL
Een schimmelnagel is een van de veelvoorkomende aandoeningen. Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Vooral ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) en mensen met een verlaagde weerstand lopen een verhoogd risico. Een schimmelnagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel genoemd.
Hoe herkent u een schimmelnagel?
- de nagel wordt dikker of harder
- de nagel wordt bobbelig
- de nagel brokkelt af
- de nagel verkleurt (van roze naar wit/geel/donkergeel)
- de nagel kan (deels) loslaten
- de omgeving rond de nagel kan pijn doen of jeuken
Wat kunt u zelf doen ter voorkoming van schimmelnagels?
- was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
- droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen
- draag dagelijks schone sokken van absorberend, natuurlijk materiaal (katoen of wol)
- draag zoveel mogelijk open schoenen en kies voor schoenen van leer
- wissel regelmatig van schoenen, trek schone sokken aan als u van schoenen wisselt
- desinfecteer de schoenen met een schimmelwerend middel
- was uw sokken op minimaal 60 graden
- draag altijd slippers in openbare ruimtes zoals kleedkamers, douches, sauna’s en zwembaden
Wat kan uw pedicure doen?
De pedicure behandelt uw schimmelnagel(s) door deze dunner te frezen en te adviseren over goede voetverzorging en het gebruik van antischimmelmiddelen. Het uiteindelijke resultaat en succes van de behandeling valt en staat met het consequent gebruik van deze producten in combinatie met een regelmatig bezoek aan de pedicure. Naast het behandelen van uw voeten is het dus ook belangrijk dat u uw schoenen en pantoffels behandelt en de maatregelen die hierboven zijn genoemd om een schimmelnagel te voorkomen in acht neemt. Wij benadrukken: een uitwendige behandeling van schimmelnagels resulteert zelden tot 100% genezing en het behandelproces vergt veel tijd en geduld. Een andere mogelijkheid is om bij de huisarts te informeren of medicatie in uw geval raadzaam is.
Eelt | Ingroeiende nagel | Kloven | Likdoorn | Schimmelnagel